Debat og politik

Flere skal leve længere i Midtjylland

Ifølge den amerikanske antropolog, Margaret Mead, kan man markere menneskehedens civilisation ved den første helede lårknogle. Kun fællesskabet gjorde og gør i dag forskellen mellem liv og død, når man kommer slemt til skade.

Derfor kan man måle en civilisation på dens levealder og derfor bør Region Midtjylland have det som et mål, at dens borgere lever længere. Vi har heldigvis allerede et godt udgangspunkt og er dén region i Danmark med den længste middellevetid. En førsteplads, vi bør være stolte af, men også søge at udvikle.

Der er for mange sammenhænge mellem et menneskes ”statistik” og middellevealder. Er du født af fattige forældre, kan du forvente et kortere liv. Har du grundskolen som sidst færdiggjorte uddannelse, kan du forvente et kortere liv. Er du nydansker, kan du forvente et kortere liv. I det 21. århundredes Danmark er det ikke godt nok, at man allerede ved fødslen er forudbestemt et enten kort eller langt liv.

Derfor skal vi i Region Midtjylland fortsætte med at gå forrest i kampen mod ulighed i sundhed, så uddannelse, økonomi og etnicitet ikke betyder færre år på jorden. Først og fremmest skal det gøre ved at beholde den fremragende service, vores sundhedssystem leverer, men samtidig skal vi blive endnu bedre til at gøre sundhed noget, alle tør tale om og har lyst at gøre noget ved.

Sundhedskompetencer – dét at vide, hvordan kroppen hænger sammen og hvad lægen siger – skal ikke være forbeholdt de rige og langt uddannede og vi skal sikre, at alle patienter tager fra lægen med en forståelse af, hvad der skal ske og hvad man selv kan gøre. Det gode liv og den sunde krop kommer ikke (kun) i en pille fra lægen. Det kommer i ligeså høj grad gennem alt det, man gør – og ikke gør – ved sig selv.

Region Midtjylland bør have som mål at øge middellevetiden med ét år fra 81,9 i dag. Det vil jeg kæmpe for, hvis jeg til november opnår valg til regionsrådet. Alle valg, Region Midtjylland træffer skal i sidste ende ses i lyset af, om det giver borgerne i regionen flere år i livet – især dem, der i dag kan forvente færrest.

Kommentarer