Før julen blev hyggelig, var den ond og grum!
Der er ikke noget så hyggeligt som jul: Konfekt, gløgg, julehjerter og juletræer – og naturligvis den rare, gamle julemand!
Men måske har de rare julenisser og -mænd i tidens løb fortrængt de mørkere julevæsner.
For julen har en mørk fortid. Den kan du nu høre om, når historiker Martin Mauritzen og bibliotekar Thomas Meyer graver dybt i julens knapt så hyggelige fortællinger. Forbered dig på historier om Krampus, onde gårdnisser og alskens anden ondskab!
Foredraget foregår på BMA Maltfabrikken og er for voksne, som trænger til at få vendt julen lidt på hovedet. Der er entré.
Foredrag: Den onde jul, torsdag den 9. december 2021 kl. 19 – 20.30 i Støbesalen på Maltfabrikken, Maltvej 8 i Ebeltoft.
Billet 50 kr. Kan købes på museumoj.dk under ”Kalender”.
Julen er som bekendt hjerternes og børnenes fest. Den glade, runde julemand med røde kinder kommer med dejlige gaver, og nissen hygger sig på loftet med sin lune risengrød.
”Sådan er billedet af den moderne jul. Vi skal dog ikke lang tid tilbage i tiden, før julen var en tid, hvor spøgelser, ånder og andre væsner vandrede omkring og skabte skræk i os mennesker! ” fortæller historiker Martin Mauritzen fra Museum Østjylland.
En djævelsk nisse
Den jul, vi kender i dag, er en forholdsvis moderne jul. For bare 200 år siden var julen, og de fortællinger vi har om den, noget helt andet.
”Tag for eksempel nisserne, som vi i dag kender som drilagtige men samtidig charmerende og hjælpsomme væsner. I gamle dage var nissen bedre kendt som gårdboen, en husånd på gårdene, man skulle tage sig i agt for og holde sig gode venner med. Hvis gårdboen/nissen ikke blev behandlet godt, ramte ulykker gården. Og det kunne gå helt galt, for eksempel kunne gården brænde ned, ” fortæller Martin Mauritzen.
Julemandens tvivlsomme hjælper
Myterne om de væsner, som huserede i juletiden, er kommet og gået i takt med julens udvikling gennem de sidste 1.000 år. Nogle af myterne kender vi den dag i dag, andre har vi glemt. Og andre igen skal vi til udlandet for at finde spor af. For eksempel havde julemanden en hjælper. Rundt omkring i Europa finder man stadig spor af denne hjælper med forskellige navne som Knecht Ruprecht, Svarte Piet eller Krampus.
Meget mere om denne mystiske julemandshjælper vil Martin Mauritzen og Thomas Meyer dog ikke afsløre her. Det må du vente med at høre om til foredraget den 9. december.
”Men en ting kan vi dog godt sige; hjertensgod som julemanden er denne hjælper bestemt ikke! ” fortæller de to foredragsholdere.
Aftenen er ikke for julesarte sjæle. Til gengæld kan du opleve en række anderledes julefortællinger både fra fortiden og fra den litterære verden.
Kommentarer