Samfund

Nu bliver det lettere at bestille kollektiv trafik i Midtjylland

Pressefoto: Midttrafik

Midttrafik har harmoniseret flextur, plustur og flexbus, så det bliver lettere for kunderne at bestille og bruge den del af kollektiv trafik, der kun kører på bestilling. Hermed tager Midttrafik endnu et skridt for at sikre en god mobilitet i hele Region Midtjylland – også i de områder, hvor den kollektive trafik med bus, tog og letbane er begrænset.

Kollektiv trafik er mere end bus, tog og letbane, der kører på faste ruter til faste tidspunkter. Flextur, plustur og flexbus er kollektiv trafik på bestilling og et godt tilbud i de områder og på tidspunkter, hvor den øvrige kollektive trafik ikke kører. Fra den 26. juni bliver det lettere for kunderne at bruge flextur, plustur og flexbus, der kun kører, når kunden har bestilt en tur. De tre typer kørsel kan bruges i tidsrummet 6.00 til 24.00.

Som det første trafikselskab i Danmark harmoniserer Midttrafik de ordninger i flextrafik, der kan bruges af alle borgere uden visitering. Harmoniseringen kommer på baggrund af en kundeundersøgelse i 2021, der fastslog, at flextur, plustur og flexbus var for komplekse, når det kom til kendskab, bestilling og betaling. Formålet med harmoniseringen er at gøre det lettere for kunderne både at forstå og benytte den del af kollektiv trafik, der kører på bestilling.

Kunderne kan fx bestille en flextur hjem fra sport, arbejde eller sociale arrangementer, når der ikke er mulighed for at tage bus, tog eller letbane.

Bestyrelsesformand for Midttrafik Steen Vindum fortæller

– Vi skal vænne kunderne til at bestille deres kollektive trafik, hvis de bor i områder med langt til et stoppested eller en station. Med bestilling i Rejseplanen og ensrettede priser i hele region Midtjylland har vi fjernet vigtige barrierer for kunderne. Nu skal vi bare have udbredt kendskabet – og det glæder jeg mig til. Kørsel på bestilling er vejen frem for en bedre sammenhæng mellem land og by.

Bestilling på Rejseplanen

Kunderne bliver tilbudt flextur, plustur eller flexbus, når de på Rejseplanen søger en rejse på en strækning eller et tidspunkt, hvor der ikke kører bus, tog eller letbane. Her kan de både booke og betale deres rejse med flextur, plustur eller flexbus.

Det er fortsat muligt at bestille og betale sin flextur i Flextrafik app, på midttrafik.flextrafik.dk eller ved at ringe på telefon 87 40 83 00.

Flextur får samme pris i hele regionen

Vi har nedlagt kommunegrænserne, så kunderne kan rejse frit og til samme pris med flextur i hele Region Midtjylland.

Standardprisen er 7 kroner per kilometer, minimum 35 kr. Rejsen kan gøres billigere, hvis man vælger at rejse til eller fra et knudepunkt. Så er prisen 3 kroner per kilometer, minimum 22 kroner, for de første 20 kilometer.

Ønsker kunden at rejse i en byzone koster det 14 kroner per kilometer.

Billigere flextur til knudepunkter

Et knudepunkt er et sted, hvor kunderne kan køre til eller fra til en billigere pris.

Man kan godt bestille en flextur til et knudepunkt i en anden kommune end den, man bor i. Prisen afhænger kun af afstanden

Knudepunkter findes mange forskellige steder både i og uden for byerne. De kan fx findes ved busterminaler, togstationer og busstoppesteder. De kan også være placeret på steder, som kommunen prioriterer som særligt tilgængelige, fx en sportshal eller borgerservice. Der vil ofte være en parkeringsplads i nærheden, hvor man kan blive sat af eller samlet op.

Det er den enkelte kommune, der bestemmer antal og placering af knudepunkter.

Fra 26. juni kan kunderne se et kort over alle knudepunkter på midttrafik.dk/flextur

Flere kunder kan bestille en plustur

Der er oprettet flere muligheder for at tage en plustur i Region Midtjylland end tidligere. Samtidig er prisen blevet billigere. Nu kan kunderne rejse for 3 kroner per kilometer, minimum 22 kroner.

Som noget nyt er det muligt at bruge en billet fra Midttrafik (fx enkeltbillet, pendlerkort eller ungdomskort) eller en billet fra Arriva/DSB, hvis billetten er gyldig på den strækning, som plusturen kører.

Hvad er forskellen?

Flextur

Med flextur vælger du selv, hvor du vil køres fra og til, og hvornår du vil afsted. Du skal bare bestille turen senest en time før, du skal afsted. Du kan blive kørt alle ugens dage kl. 6.00 – 24.00.

Plustur

Plustur er kørsel til eller fra anden kollektiv trafik. Når plustur er en mulighed, vil den automatisk komme frem som en del af den rejse, du søger på Rejseplanen.

Med plustur bliver du kørt i bil fra din adresse til stoppestedet – eller omvendt. Du skal bare bestille turen senest en time før, du skal afsted. Du kan få tilbudt en plustur alle ugens dage kl. 6.00 – 24.00.

Flexbus

Flexbus er afgange i køreplanen, som kun kører, når du bestiller dem. Du kan se afgange og stoppesteder i køreplanen eller på Rejseplanen. Med flexbus bliver du kørt i bil fra stoppested til stoppested. Du skal bare bestille turen senest en time før, du skal afsted.

 

Kommentarer