Ebeltoft

På byvandring i bål og brand i Ebeltoft

I 1761 fik Ebeltoft den gule brandsprøjte og nogle år senere den røde. De to brandsprøjter udgjorde i mere end 150 år rygraden i byens brandmateriel, før de i 1920’erne blev sendt på pension. Hør mere om brand og brandslukning i fortidens Ebeltoft, når der er byvandring arrangeret af Museum Østjylland. Foto: Museum Østjylland.

Det brænder! Eller det brændte, og det gjorde det mange gange i fortidens Ebeltoft! Og når det brændte, gik det ofte meget galt, og hele huse eller gårde brændte ned til grunden.

Hør om dine forfædres store skræk – brand – når der er byvandring og fortællinger ført an af museumsinspektør Lea Glerup Møller fra Museum Østjylland. Hør historier om brandvæsen, brandforsikring og selvfølgelig brandslukning i Ebeltoft

I sommeren 1940 kunne brandfolkene i Ebeltoft tage en ny, moderne og motoriseret brandsprøjte i brug! Det var en noget mere effektiv måde at bekæmpe kommende brande på, som ellers kunne ødelægge store dele af den gamle købstad, hvor de gamle huse lå og ligger tæt. Foto: Ebeltoft Byhistoriske Arkiv.

Når uheldet i dag er ude, og der udbryder brand, kommer brandvæsen og redningskorps til stedet så hurtigt som muligt. Men sådan har det ikke altid været!

”Først fra 1761 blev det bestemt ved lov, at der skulle være ikke alene brandkorps men også brandredskaber til rådighed i de danske købstæder. Før den tid var indbyggerne afhængige af naboers og genboers nåde og hjælpsomhed og af de forhåndenværende redskaber til brandslukning, ” fortæller Lea Glerup Møller.

Lagener på tagene

Loven fra 1761 forbød også stråtage i købstæderne, men det tog selvfølgelig en rum tid, inden alle stråtage var udskiftede med tegl. 

”Tilbage i 1777 udbrød der brand i Jens Nielsens stråtækte smedje i byen. Den brændte ned til grunden, men de omkringliggende huse blev kun reddet af naboerne snarrådighed. De bredte nemlig våde lagner ud på tagene, mens de ventede på, at brandsprøjterne kom! ” fortæller Lea Glerup Møller om de hurtigt tænkende borgere.

Nyt brandvæsen

Byens vægtere runderede om natten fra 1690’erne til omkring 1920. De skulle bl.a. sørge for at vække byens brandinspektør, sende politibetjenten ud med trommen for at alarmere byens befolkning og for brandberedskab, hvis der var brand i et hus eller en gård. 
I 1920 blev brandvæsenet omorganiseret.

”I stedet for at alle byens mænd i alderen 20-60 år havde pligt til at være med i brandkorpset, skulle opgaven nu i hænderne på et frivilligt, bedre uddannet og mindre korps. Og løn skulle de sørme også have! ” forklarer Lea Glerup Møller, der glæder sig til at fortælle om bål, brand og drama i Ebeltoft på den interessante byvandring.

Info

  • Byvandring: Det brænder! Tirsdag den 26. april 2022 kl. 14.30 – 15.30.
  • Mødested: Ved Det Gamle Rådhus, Juulsbakke 1 i Ebeltoft.
  • Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

Kommentarer