Erhverv

Syddjurs Jobcenter: mulighed for telefon- og videomøder med de ledige bør gøres permanent

Syddjurs jobcenter oplever at telefon- og videosamtale med en enkelte borger kan være en fordel, hvorfor de håber at kunne fortsætte med dette tilbud efter nytår og efter corona-pandemien er overstået.

Syddjurs Kommune sender henvendelse til Beskæftigelsesministeren for at få muligheden for telefon- og videomøder med ledige gjort permanent. Muligheden udløber med udgangen af 2020, men både nationale målinger og kommunens egne erfaringer viser, at borgerne ofte er mere trygge ved samtale hjemmefra, samtidig med at de sparer tid. Syddjurs Kommune ønsker sig derfor større frihed i opgaveløsningen når det gælder den løbende dialog med kommunens ledige.

Tilpasningen af kommunens erhvervs – og beskæftigelsesområde til vilkårene under Corona har været et væsentligt indsatsområde lige siden pandemien startede. Især har muligheden for at kunne afvikle video- og telefonsamtaler været vigtig. Muligheden blev indført af beskæftigelsesministeriet som en særregel frem til udgangen af 2020.

Ifølge Kommunernes Landsforening KL vurderer 9 ud af 10 jobcentre, at muligheden for digital dialog er en klar styrkelse af beskæftigelsesindsatsen. Samme undersøgelse dokumenterer også, at et flertal af de ledige er tilfredse med den digitale dialog og ønsker at anvende videomøder. Syddjurs Kommunes egne erfaringer med de digitale muligheder er også gode. Udvalget for erhverv- og beskæftigelse har derfor valgt at sende en henvendelse til beskæftigelsesministeren om at få muligheden for digitale møder forlænget eller gjort permanent.

Udvalget for erhverv- og beskæftigelse arbejder i øjeblikket med en kommende erhvervs- og beskæftigelsesplan for det kommende år. Corona har haft stor indflydelse på beskæftigelsesområdet og dette skaber også en vis usikkerhed om den kommende plan. Udvalget har netop deltaget digitalt i den nationale konference JobCamp og det gav en række input til den videre planlægning. Et vigtigt element var blandt andet en fortsat mulighed for at afvikle dialog via telefon- og videomøder med de ledige.

Formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse Gunnar Sørensen udtaler:

– Vi har i udvalget meget fokus på at sikre, at vores service til ledige og virksomheder hele tiden er tilpasset vores aktuelle virkelighed. Vi har gode erfaringer med dialog via telefon og video med de ledige og derfor har vi også valgt at henvende os til beskæftigelsesministeren for at få muligheden gjort permanent. I det hele taget ønsker vi os større frihed i opgaveløsningen, når det gælder dialog med vores borgere. Det er os, som er tæt på borgeren, og derfor bør det også være os, som vælger den kontakt til borgeren som er bedst i den konkret situation. På den baggrund er jeg sikker på, at telefon- og videomøder er en del af vores fremtid på beskæftigelsesområdet – også efter Corona.

I Syddjurs Kommune har man foretaget en undersøgelse af medarbejdernes erfaringer med nye arbejdsformer under Corona. På beskæftigelsesområdet melder flere om gode erfaringer med digital dialog med de ledige. De ledige sparer transporttid og svagere ledige, der måske føler sig utrygge ved en samtale, kan føle sig mere tryg i en digital samtale.

Øget brug af telefon og videosamtaler ændrer ikke ved, at der vil være en række samtaler, som skal afvikles fysisk. Valget af et digitalt møde eller et fysisk møde vil bero på en konkret vurdering i situationen.

Kommentarer