Syddjurs Kommune er med i DK2020 klimapartnerskab
Syddjurs Kommune er en af 46 kommuner, der skal sætte turbo på den lokale klimaindsats. Gennem klimapartnerskabet ‘DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’, som Realdania, KL og regionerne står bag, skal de deltagende kommuner udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalen. Målet er samtidig at finde nye partnerskaber og samarbejder, der kan fremme den grønne omstilling.
46 kommuner har sat sig et klart klimamål: Inden 2050 vil de alle være netto nul-udledende af drivhusgasser. Vejen derhen er en ambitiøs lokal klimahandlingsplan, som kommunerne nu skal udvikle med støtte fra Realdania, KL og landets fem regioner.
Med deltagelse i DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark skal kommunerne arbejde ud fra den samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det internationale bynetværk C40. Dermed er de danske kommuner med til at skrive decideret klimahistorie.
Formand for udvalget for natur, teknik og miljø Kim Lykke Jensen udtaler om deltagelsen i DK2020:
– Vi er netop i gang med at revidere vores Klimaplan 2012, der skal bygge på Syddjurs Kommunes Visions- og udviklingsstrategi 2018-2030 – Vi gør det sammen. For os giver det derfor rigtig god mening at indgå i DK2020 projektet, da vi mener at partnerskaber, samarbejder og inddragelse er grundlaget for den bæredygtig og grønne omstilling inden for klima og energi. Ud fra vores høring af den kommende klimahandlingsplan har vi lært, at borgerne efterspørger tydelig vejledning og inspiration til bæredygtige tiltag. Derfor skal vi være aktive både digitalt og med events, så endnu flere borgere bliver inspireret til at tage et medansvar for de bæredygtige løsninger. Også på dette område kan kommunerne lære af hinanden og jeg forventer, at DK2020 bliver et nyt og spændende forum til deling af viden og erfaring inden for klima.
Syddjurs Kommune vil fortsætte sin indsats for at spare på energien og mindske udledningen af drivhusgasser. På nuværende tidspunkt udleder kommunen godt 6 tons CO2 om året pr. indbygger, hvilket er lavere end landsgennemsnittet, men stadig et stykke fra 70%-reduktionsmålet.
Det særlige ved de klimahandlingsplaner, som kommunerne udarbejder i DK2020 er, at alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning skal håndteres. Det er blandt andet transport, landbrug, energi, bygninger, byudvikling og kommunens egne biler og ejendomme. I klimahandlingsplanen skal hver kommune udpege konkrete klimatiltag, der tilsammen sikrer en nettoudledning senest i 2050 for hele kommunens geografiske område. Derudover skal klimahandlingsplanen komme med konkrete bud på, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringer, inden planen til sidst bliver godkendt efter det internationale bynetværk C40’s standard.
Klimapartnerskabet inden for Regions Midtjylland omfatter foruden Syddjurs: Favrskov, Hedensted, Herning, Horsens, Odder, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Aarhus, Randers, Samsø og Lemvig.
Kommentarer