Samfund

Bredbåndspuljen er åbnet: Nu er der hjælp til internettrængte danskere

Pressefoto

100 millioner kroner skal give danskere i yderområder hurtigt internet, og Norlys står klar med rådgivning og støtte.

Den årlige ansøgningsrunde til Bredbåndspuljen er netop åbnet med et trecifret millionbeløb til danskere i yderområderne, der ønsker hurtigt internet.

Puljen har eksisteret i otte år, og Dan Duus Thøisen er en af de efterhånden mange danskere, der har haft gavn af de offentlige støttekroner. I 2021 fik det projekt med 45 adresser, som han stod i spidsen for, nemlig tilskud.

– Vi var lige flyttet på landet på en gård og alt var bare perfekt, bortset fra internetforbindelsen. Vi havde en 4G mobil bredbåndsforbindelse, og selvom det virkede, var det udfordrende at være to på nettet samtidigt. Det problem har vi ikke med den 500/500 Mbit fiberforbindelse, vi har i dag, siger han.

Omkring 28.000 adresser er berettiget til at søge tilskud fra Bredbåndspuljen. Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) anbefaler, at berettigede hurtigt kommer i gang med ansøgningerne. Det kræver nemlig noget fodarbejde at komme i mål.

Det kan Dan Duus Thøisen tale med om. Han kunne tilfældigvis arbejde videre på et projekt, der havde søgt puljen året før uden at få tilskud, men skulle indhente nye fuldmagter fra alle naboerne i området. Alene det arbejde brugte han en hel dag på.

– Det tog faktisk længst tid at nå igennem til de naboer, der ikke var hjemme, eller dem, der lejede deres hus ud og var lang tid om at skrive under. Bureaukratiet var faktisk ikke så slemt, og på styrelsens hjemmeside står kravene egentlig også ret tydeligt. Jeg havde fuldtidsarbejde ved siden af og kunne klare det, så det tænker jeg også, at andre kan, siger han.

Dan Duus Thøisen fortæller også, at der var masser af steder at hente hjælp undervejs. Det kunne for eksempel være hos Norlys, som har mange års erfaring med at hjælpe lokale projekter med alt lige fra udformning af budgetter, til hvordan et projekt kan optimere chancen for at få tilskud.

Som udgangspunkt skal tilskudsberettigede i et område nemlig slå sig sammen om et projekt for at søge tilskud. For 3.000 af de godt 28.000 tilskudsberettigede adresser er der dog også mulighed for at søge tilskud gennem den særlige ordning for enkeltstående adresser.

Om fibernet og Bredbåndspuljen

  • Fibernet er baseret på lyslederkabler og kan håndtere uanede mængder data med lysets hast, hvilket gør forbindelsen stabil og lynhurtig – også selvom hele familien er på samtidig.
  • Forbindelsen er personlig og påvirkes ikke af andre brugere i området eller afstanden til en central. Fibernettet bliver heller ikke påvirket af skove, bakker og høje bygninger.
  • Norlys’ fibernet er åbent, og det betyder, at man har mulighed for selv at vælge internetprodukter og tv-indhold blandt de mange indholdsleverandører, som indgår i Norlys’ fibersamarbejde.
  • Du kan læse mere på norlys.dk/fritvalg/bbp eller få rådgivning om Bredbåndspuljen ved at ringe til Norlys på 8820 8311 eller skrive på telesalg@norlys.dk.

Kommentarer