Debat og politik

Det sejler med ejendomsskatterne !

Af Hans Kristian Skibby, Danmarksdemokraterne

Folketingsmedlem, Østjyllands Storkreds
Kommunalbestyrelsesmedlem, Hedensted Kommune

De nye ejendomsvurderinger og skatteopkrævninger har fra dag ét været én stor cocktail af dårlige løsninger. Ulogiske algoritmer og datafejl sender tusindvis af danskere i en økonomisk skatteklemme. Mere end hver tredje ejendomsvurdering rammer pilskævt, og i stedet for at vurdere husenes reelle værdi, så bliver mange husejere fremover beskattet af en potentiel værdi af deres huse. Nogen har ligefrem fået naboens vurdering og regning!

Det giver absolut ingen mening, og nu er der så kommet et nyt kuriosum af en opfindelse fra Skattestyrelsen.  DR og TV2 har nemlig kunnet berette om danskere, der for nylig er flyttet i nyt hus, som ikke længere skal nøjes med at betale skat for deres egen ejendom.  Nej nu skal de også betale for naboernes og genboernes grundskyld – ja ejendomsskatterne for hele nabolaget havner i én og samme E-Boks!  I alt 13 nabogrunde skal eksempelvis Gitta Ravn fra DR’s nyhedsdækning betale skat af, og når hun indberetter fejlen til Skat, så beklager skattevæsnet og fortæller hende, at hun hellere end gerne må forsøge at kradse penge sammen for alle grundene hos sine naboer.

Det er kort og godt ikke en retsstat værdigt, at almindelige danskere på den måde bliver taget som gidsler af det offentlige, uden der er nogen, som har tænkt sig at gøre noget ved det. Nu skal Gitta Ravn så agere selvbestaltet pantefoged i hele kvarteret!  Det er tudetosset.

Det mest groteske er næsten, at skatteminister Jeppe Bruus forsøger at tørre skylden af på køber og sælger af grunden, men hvor disse før har haft mulighed for at kontakte kommunen for at få lavet fejlen om, så er de nu henvist til forklaringen om, at de må vente, indtil de endelige ejendomsvurderinger kommer i 2025.

Det hjælper bare ikke de mennesker, der i år skal betale skat for 13 gange deres grundværdi. Jeg synes simpelthen, det er så uklædeligt med politikere og offentlige myndigheder, der ikke vil tage ansvar for åbenlyse fejl, som rammer rigtige mennesker.  De nye ejendomsvurderinger er den største skatteskandale, jeg har været vidne til i Folketinget.  Man har brugt flere år og mere end 4 milliarder kroner på at opbygge et nyt IT-system, der åbenbart er gennemhullet med fejl – og tilmed ansat 1.700 medarbejdere i Forenklingsstyrelsen, hvis navn jo må være trukket i en automat for humørkort!

Kommentarer