Ebeltoft

En eftermiddag i selskab med søde kager og stærke kvinder

Spis søde kager, mens du lytter til fantastiske fortællinger om stærke kvinder! Den drøm bliver til virkelighed til arrangementet i BMA - Maltfabrikken, når der er foredrag og kaffebord. I begyndelsen af 1900-tallet blev der grundlagt en række konditorier af kvinder som Staugaards konditori i Randers. Indehaver Henriette Staugaard ansatte kun kvinder i sin forretning, efter en mandlig ansøger til jobsamtalen havde spurgt, om ”det nu virkelig var nødvendigt at vaske kageformene mellem hver brug” !” Foto: Randers Stadsarkiv

Der er dug på bordet, kaffe i kopperne og kage på tallerkenerne, når BMA – Maltfabrikken byder på historisk kaffebord og foredrag om stærke kvinder og husmødre, der styrede husholdningen med fast hånd. Glæd dig til masser af søsterkage, tekage og flødeskumslagkage bagt efter gamle opskrifter og lyt til fortællinger om kogebøger, konditorer og komfurets betydning for kagespisning i 1800-tallets Danmark! Foredraget runder også emner som teknologiske landvindinger, litteratur oghusmoderens ofte oversete, men hårde og fint udviklede arbejde.

Der er entré. 

Foredrag: Søde kager – stærke kvinder, torsdag den 15. september 2022 kl. 14.30 – 16

i BMA – Maltfabrikken, Havestuen, Maltvej 8 i Ebeltoft. 

Billet 125 kr. Købes på syddjursbibliotek.dk.

Bemærk! Der er ikke gratis adgang for medlemmer af museumsklubben. 

Det er bibliotekar Karin Hedemand og museumsinspektør Lea Glerup Møller, der denne eftermiddag byder på fortællinger og historisk kagebord, hvor du får chancen for at smage på fortidens gode kager.

Husmoderens krævende arbejde

Karin Hedemand tager udgangspunkt i bøgernes verden og fortæller om kvindernes arbejde i køkkenet gennem tiden. Her dykker hun ned i forskellige fortidige opskrifter og giver anbefalinger af såvel kogebøger som faglitteratur og skønlitteratur om historiske kvinder og kager. 

”Vi vil gerne skabe større bevidsthed om kvinders liv og virke. Husmoderens arbejde i hjemmene er ofte blevet overset, og det er synd, for det krævede i den grad sin kvinde at styre et hjem med børn i mange aldre og uden de hjælpemidler i køkken og bryggers, vi kender i dag, ” pointerer bibliotekar Karin Hedemand.

Kager fortæller om vilkår

Der bydes på tre forskellige historiske kager fra hver deres historiske periode. Kagerne fortæller nemlig om vilkårene for at bage kage og hvilke råvarer, der var til rådighed i perioden.

Den første kage du kan sætter tænderne i, er en søsterkage bagt efter en opskrift fra 1703. Her

er i virkeligheden tale om en hybrid mellem de søde brød, og hvad vi i dag kalder kage. Søsterkagen er blandt andet krydret med citron og rosmarin.

Desuden kan du til foredraget smage på en tekage, hvor opskriften stammer fra Madam Mangors kogebog fra 1852. Endelig byder arrangementet på en dekadent flødeskumslagkage kreeret af Lundbergs Spisehus anno 2022! 

”Efter al den kage-spiseri er der ikke andet at gøre end at sidde ganske stille og fordøje de mange kalorier, fortællinger og indtryk, ” smiler Lea Glerup Møller. 

For mere information kontakt museumsinspektør Lea Glerup Møller tlf. 2113 0931 eller på lgm@museumoj.dk

Kommentarer