Ebeltoft

Farvergården i Ebeltoft genåbnes for en enkelt dag i indigoblåt

Stof farvet med indigoblå hænges her til tørre, og indfarvningens resultat vurderes. Her er det vist gået meget godt. Men blåfarvningen med indigo var en drilsk udfordring for farveren, hvor han skulle vise, hvad han duede til! Foto: Museum Østjylland

Bliv lidt klogere på et fascinerende gammelt håndværk, når farveriet i Farvergården i Ebeltoft vækkes til live for en enkelt dag – med den smukke indigoblå i fokus.

Farveriet “gets the blues” tirsdag den 9. august klokken 10-15 i Farvergården, Adelgade 15 i Ebeltoft.

Denne dag kan du kigge museets konservatorer over skulderen, når de forsøger at gøre den gamle farver kunsten efter og indfarver tøj med indigo efter alle de gamle forskrifter.

Det er gratis at kigge med. 

Farvergården er i dag et museum i en idyllisk gammel bindingsværksgård i hjertet af Ebeltoft. Men for over 100 år siden var der livlig aktivitet og travlhed i det gamle farveri, hvor folk fra Ebeltoft og omegn strømmede til for at få indfarvet stoffer til deres tøj.

”Folk kunne hos farveren vælge mellem alle mulige farver, men der var én, der var særligt populær: Den blå! Især hos landbefolkningen var indigoblå igennem århundreder det mest populære valg til det fineste tøj, man havde, ” fortæller konservator Carsten Korthauer.

Indigo fra Indien

Da farveriet var i daglig drift, var det indrettet med et specielt rum, kun beregnet til den blå farve. Her skulle farveren bruge et plantefarvestof, der hedder Indigo. Det var dyrt, skulle importeres helt fra Indien og så var det tilmed vanskeligt at arbejde med. 

”Det krævede en dygtig farver at lykkes med den drilske blå farve. At farve med indigo var derfor en udfordring for farveren, hvor han skulle vise, hvad han duede til! ” fortæller Carsten Korthauer, der glæder sig til at prøve kræfter med den til tider lidt drilske farveteknik.

Blåtryk med dybe rødder

Dagen i Farvergården byder også på gode historier om blåtryk, et håndværk på Unescos liste over immateriel verdensarv, som tidligere blev udført i Farvergården.

Igennem 1700- og 1800-tallet var det populært med mønstrede stoffer, gerne med små blomstermotiver. 

”På et stykke tekstil trykkede farveren først det ønskede mønster med en farveafvisende pasta. Når klædet bagefter blev indfarvet, kunne indigoen ikke sætte sig dér, hvor mønsteret var trykt på stoffet. Det færdige stof stod derfor smukt med hvidt mønster på blå baggrund,” forklarer konservator Carsten Korthauer. 

Blåtrykshåndværket var udbredt i mange europæiske lande, men dets rødder går helt til Østen og Indien. I Museum Østjyllands samling findes Farvergårdens gamle trykklodser til blåtryk bevaret. 

”Dem vil vi også vise frem denne dag, selv om de fleste af de gamle fine, trykklodser ikke er egnet til at tage i brug længere,” fortæller Carsten Korthauer.  

Gratis rundvisning med historier

Du kan denne dag også komme med på en gratis rundvisning gennem Farvergården og dens lange og finurlige historie – det foregår kl. 10.30-11.15. Her vil museumsinspektør Lea Glerup Møller fortælle de spændende historier om Farvergårdens gamle huse og det liv, der blev levet her af de forskellige farver-familier og andre.

Det er gratis at deltage. Tilmelding ikke nødvendigt.

Kommentarer