Kultur

Lægefamilie fra Hornslet gik forrest i modstandskampen

En helt særlig lægefamilie, en lille provinsby med ukuelige indbyggere og farlige aktioner i mørket på Djursland under besættelsen. Det er blot nogle af de elementer, den dramatiske historie om Hornsletgruppen består af.

Hør de tankevækkende fortællinger, når journalist og forfatter bag to bøger om besættelsen og modstandsarbejdet, der udsprang i Hornslet, Kim Lykke Jensen, besøger BMA Maltfabrikken.

Kim Lykke Jensen har som forfatter dykket dybt ned i historien om Hornsletgruppen og i den enestående fortælling om familien Baastrup Thomsen. Det er sket i bøgerne ”Hornsletgruppen – En modtagegruppe i provinsen” fra 2014 og ”Svend, Bjørn og Pie – Tre søskende i modstandskampen” fra 2021.

En ufortalt historie

I Danmark blev modstandskampen for alvor organiseret og optrappet i 1943, og en af de første modstandsgrupper i landet var netop Hornsletgruppen. Men fortællingen om gruppen har – indtil de to bøger fra Kim Lykke Jensens hånd kom – manglet i den store historie om de modige modstandskvinder og -mænd, som risikerede deres liv for at gøre Danmark frit igen, fortæller museumsinspektør Tina Bjerregaard fra Museum Østjylland.

”Vi hører jo rigtigt meget om Hvidstengruppen, hvis voldsomme skæbner er fortalt i adskillige bøger og i film, endda helt aktuelt med biograffilmen ”Hvidstengruppen II – De efterladte”.

Men Hornsletgruppen var faktisk en søstergruppe til Hvidstengruppen og var dermed også tidligt med i modstanden mod tyskerne. Den fortælling er heldigvis for alvor blevet skrevet ind i historien med Kim Lykke Jensens bøger. ”

Hornsletgruppens barske skæbne

Hornsletgruppen bestod af mange modige, lokale djurslændinge, og flere led samme barske skæbne som medlemmerne af Hvidstengruppen med fængsling og henrettelse.

Særligt stærkt i fortællingen om gruppen står en helt speciel familie: Familien Baastrup Thomsen, en lægefamilie fra Hornslet.

En lægefamilie gør modstand

Tre af de voksne børn i familien gik aktivt ind i kampen mod tyskerne, og de spillede en afgørende rolle i opbygningen af den organiserede modstandsbevægelse i Danmark i begyndelsen af 1943. De tre søskende: Svend, Bjørn og Pie Baastrup Thomsen arbejdede sammen med faldskærmsagenten Ole Geisler og etablerede modtagegrupper, sabotagegrupper og sørgede for at fordele våben, sprængstoffer og efterretninger på tværs af landet.

Deres indsats var med til at muliggøre utallige aktioner mod den tyske værnemagt i foråret og sommeren 1943. En vellykket modstand, som endte med at fremprovokere augustopgøret og dermed Danmarks endelige brud med samarbejdspolitikken.

”Baastrup Thomsen-medlemmernes frygtløse og farefulde færd endte med at få store menneskelige konsekvenser for familien. På mirakuløs vis undgik de tre søskende dødsstraf, men de oplevede forfærdelige ting i tyske fængsler og koncentrationslejre, som satte sig dybe spor i krop og sjæl, ” fortæller Kim Lykke Jensen. 

Der er en pause under foredraget, hvor du kan købe drikkevarer i baren hos Kulturlofts frivillige.

Info

  • Foredrag: Historien om Hornsletgruppen, mandag 4. april 2022 kl. 19 – 21 på Kulturloft, Maltvej 12, 8400 Ebeltoft.
  • Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.
  • Drikkevarer kan købes i baren.

Kommentarer