Kolind

Museum på udkig efter dine ting og historier fra Kolindsund

Foto: Midtdjurs Lokalarkiv

I år er det 150 siden, at man begyndte at dræne Kolindsund. Museum Østjylland husker naturligvis den historiske begivenhed og markerer den i foråret blandt andet med en særudstilling på museet i Grenaa. Til at folde den fortælling ud har Museum Østjylland brug for dine fortællinger!

Så har du en god historie, en sjov historie eller en overraskende historie om Kolindsund, så kig forbi fortællecaféen på Kolind Bibliotek den 24. februar og fortæl dine historier fra sundet gennem tiden!

Der serveres kaffe og kage. Husk at tilmelde dig på museumoj.dk.

Fortællecafe: Kolind og sundet, torsdag 24. februar 2022 kl. 19 – 21, Syddjurs Bibliotek, Kolind+, Bugtrupvej 33, 8560 Kolind.

Gratis inkl. kaffe og kage. Tilmelding på museumoj.dk under ”Kalender”. 

Alle kan i hele 2022 opleve både særudstillingen om Kolindsund og en masse aktiviteter i og omkring sundet. Museum Østjylland fortæller i de kommende formidlingstiltag ikke kun historien om en sø, der blev til landbrugsjord men også den brede fortælling om det drænede sund, og hvilke konsekvenser det har og har haft for djurslændingene at bo midt på Djursland. 

Har du en god historie om sundet? 

Museum Østjylland dykker i udstillingen ned i de lokale fortællinger, og det behøver museet dine indspark til. Og det behøver ikke være dokumenterede, faktuelle øjenvidneberetninger. Museet er lige så interesserede i at høre de lidt skæve, finurlige anekdoter og vandrehistorier.

”Sundet skal selvfølgelig være udgangspunkt for dine historier, men de skal ikke nødvendigvis handle om hverken naturgenopretning eller landbrug. Det kommer snakken jo ellers tit til, når emnet er sundets fremtid, ” siger museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning, én af udstillingens tilrettelæggere. 

”Vi vil også gerne vide: Hvad betyder det for lokale borgere i Kolind at bo i Sundets Hovedstad? Findes der gode, sjove, underfundige historier, vi ikke har hørt? Det gør der uden tvivl, og de skal da med i særudstillingen, så vi kan fortælle den brede historie om livet ved Kolindsund. ”  

Alle historier bliver indsamlet og stillet til rådighed for alle på museets digitale platforme, dvs. hjemmeside, Facebook og Instagram. Formålet er, at alle også efter jubilæumsåret 2022 skal kunne opleve den spændende historie om Kolindsund.

Har du en særlig ting?

Det er ikke kun dine vandrehistorier og gamle fortællinger, der skal pudses af til fortællecaféen den 24. februar. Gemmer du på en ting, der på en eller anden måde har tilknytning til sundet, så vil museet også rigtigt gerne se den – og måske låne den til udstillingen. 

”Vi vil gerne lave en udstilling, hvor også indbyggere i Kolind og omegn giver deres bud på, hvad Kolindsund er for en størrelse – og meget gerne også i form af ting fra loft eller kælder, ting, som man måske ikke lige havde tænkt skulle på museum. Det kan være noget, som måske ikke har stor materiel værdi, men som kan have stor værdi for fortællingen om Kolindsund, ” forklarer Rikke Alsbjerg Schøning.

”Så vi krydser fingre for, at borgerne har lyst til at kigge i deres gemmer og låne museet nogle lidt anderledes ting til vores udstilling. Vi er faktisk åbne for hvad som helst, der måtte bære på en eller anden fortælling om Kolindsund, ” smiler museumsinspektøren.

Kommentarer