Samfund

Nu stiger boligpriserne igen i Kronjylland

Ejendomsmægler og indehaver af Nybolig Kronjylland, Thomas Vandfoss glæder sig over at prisfaldet på boliger er standset, og han ser optimistisk frem til et godt forårssalg.

Nye og samstemmende tal fra Boligsidens Markedsindeks og Finans Danmark viser en stigning i boligpriserne i første kvartal af 2023. Udviklingen gælder for alle boligtyper, som ellers alle har været ramt af prisfald de seneste måneder.

For første gang siden det markante prisfald på boliger i efteråret, ser det nu ud til at markedet er ved at vende, og pilen igen peger opad. Der er dog store forskelle fra kommune til kommune.

Med de nye marts-tal er boligpriserne stille og roligt skudt i vejret med månedlige prisstigninger, hvilket gælder for samtlige boligtyper. Boligpriserne er ellers løbende faldet måned for måned siden juni sidste år, med et samlet fald på 10,6 procent i andet halvår 2022.

Fra ejendomsmægler i Nybolig Kronjylland, Thomas Vandfoss lyder det:

– Vi glæder os altid til foråret, hvor der traditionelt er større interesse for boligkøb end om vinteren, og den stigende handelsaktivitet har vi også set i år. Det er positive indikationer på, at priserne ikke fortsætter deres fald, som vi så i efteråret, udtaler han.

Ifølge Boligsiden oplevede 65 kommuner i Danmark stagnerende til lidt større stigninger i huspriserne i marts, og i Randers, Mariager og Djursland kommuner ligger stigningerne på mellem 7 – 11 procent siden tilsvarende måling i december.

De stigende priser betyder dog også, at især førstegangskøbere vil blive kigget grundigere i kortene af bankerne, som skal låne penge ud til huskøberne. Det stigende priser, sammen med en højere rente og højere inflation, efterlader nemlig et mindre rådighedsbeløb til familien, i forhold til, hvordan situationen var for få år siden.

Her kan valg af bolig uden for de større byer være en løsning, lyder det fra Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Hun understreger, at afstand til arbejdspladsen er vigtig for mange boligkøbere i forbindelse med et boligkøb, men pendling kan have stor betydning for, hvor nemt det er at komme ind på boligmarkedet. Særligt førstegangskøbere, der har arbejde i og omkring de største danske byer, kan med fordel undersøge mulighederne i omegnskommunerne.

– Huspriserne er typisk lavere i kommunerne uden for de områder, hvor der er flest arbejdspladser. Derfor kan det være en nemmere vej ind på ejerboligmarkedet at vælge at bosætte sig i en omegnskommune. Det gælder også, når der tages højde for den ekstra transport. Man vil i langt de fleste tilfælde have flere muligheder med den samme indkomst, siger Ane Arnth Jensen.

Thomas Vandfoss er meget enig i den betragtning og peger på, at Kronjylland netop har en ideel geografi for netop førstegangskøbere.

– Når vi kigger på kvadratmeterprisen for en bolig i Randers, ligger den lige nu med de friske tal på 11.000 kroner. Til sammenligning er priserne i Aarhus kommune forsat meget høje og ligger på 27.350 pr. kvadratmeter. Det betyder jo, at man med få pendlerkilometer til Aarhus, kan slå sig ned i Randers til næste en tredjedel af prisen for en bolig, uddyber Thomas Vandfoss.

Han understreger dog, at tallene er gennemsnitspriser, og at man sagtens kan finde boliger og boligkvarterer med højere kvadratmeterpriser i Randers.

Thomas Vandfoss kan også berette om et roligere tempo, som også har indfundet sig på boligmarkedet.

– Det skaber det en situation, hvor boligkøberne har fået lidt mere betænkningstid, og det giver en tryghed, som manglede i efteråret, hvor der var rigtig mange ubekendte faktorer i spil, slutter den lokale ejendomsmægler.

Sådan ser tendensen ud i de to store kommuner Randers og Viborg:

Kommentarer