Kolind

Ny udstilling og ny bog fortæller om Kolindsund

Uden for Kolind kan man finde vej ud i ”Sundet”, som Kolindsund stadig kaldes. Kolind kalder sig endda for sundets hovedstad, når byen skal markedsføres. Derfor er det oplagt at markere 150-året for afvanding af søen i netop Kolind, som også har lagt navn til den tidligere sø. Oplev miniudstillingen Kolindsund – land, vand og by i Kolind+. Foto: Museum Østjylland

Kolind er sundets hovedstad. Derfor er byen selvfølgelig med i markeringen af 150-året for første spadestik til afvandingen af Kolindsund, som engang var Jyllands største sø og strakte sig mellem netop Kolind og Grenaa.

I byens mødested, Kolind+, viser Museum Østjylland nu i samarbejde med Syddjurs Bibliotek, Midtdjurs Lokalarkiv og Syddjurs Kommune en lille udstilling, der fortæller om sundet – med og uden vand! Alle er velkomne til udstillingsåbningen, som samtidig er boglanceringen af Kolindsund – fremtidsturist guide lavet af Kunsthal for Maritim Æstetik og Forlaget Majlund.

Miniudstillingen om Kolindsund i Kolind+ er en del af Museum Østjyllands markering af 150-året for det store afvandingsprojekt. Kolind har en stærk tilknytning til sundet, og byen brander sig som sundets hovedstad. 

”Kolindsund har haft en stor betydning for Kolind som by – både før og efter afvandingen. Da sundet var en sø, var den jo en vigtig transportvej. Men efter afvandingen har de nye tider skabt vækst og fremgang i byen, ” fortæller museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning, som sammen med museumsinspektør Tina Bjerregaard er tilrettelægger af mini-udstillingen på Syddjurs Bibliotek i Kolind+. 

Udstillingen Kolindsund – land, vand og by er blot en af flere udstillinger om Kolindsund på Djursland. Museum Østjylland viser særudstillingen Kolindsund – søen, der deler vandende på museet i Grenaa, plancheudstilling i samarbejde med Pumpelaget Kolindsund i besøgscenteret i Fannerup og en lille udstilling i BMA – Maltfabrikken i Ebeltoft.

Sound-walk fra sofaen

I udstillingen i Kolind+ kan du lytte til små fortællinger, som lokale Kolind-borgere har indtalt. Komponist Hans Sydow har også omdannet fortællingerne til en soundwalk, som du kan opleve lige uden for Kolind by. Sofa-lyttere kan også høre fortællingerne på biblioteket. 

”Sound-walken giver en virkelig fin oplevelse på en gåtur ved Kolindsund. Men det er dejligt, at de gode, personlige hverdagshistorier nu også er tilgængelige for dem, der ikke er så godt gående, ” pointerer bibliotekar Karin Hedemand, som har været med i projektet ”At høre til…”, som optagelserne er en del af. 

”At høre til…” er støttet af Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

Kolindsund som litteratur

Udstillingsåbningen sker samme dag som lancering af bogen Kolindsund – fremtidsturist guide, som Kunsthal for Maritim Æstetik og Forlaget Majlund står bag. Bogen er en samling tekster, der på forskellig måde handler om Kolindsund og om vådområder – men med meget forskellige afsæt og udtryk. 

”Bogen er en dokumentation af kunsthallens arbejde med Kolindsund som kunstnerisk tema. Den har et særligt fokus på utopien, hvordan Kolindsund kan se ud i fremtiden. Men den er også en perspektivering af sundets historie i forhold til det øvrige samfund, ” fortæller Henrik Majlund Toft, forelægger og leder af kunsthallen. 

Fremtidsturist guide er gratis

Kolindsund – fremtidsturist guide indeholder dokumentation af Kristoffer Ørums udstilling i kunsthallen, noveller, hvidpapirer, katalogtekster, digte og meget mere. Bidragyderne er forfattere, kunstnere og museumsinspektører. Kolindsund – fremtidsturist guide bringer også et uddrag af Rasmus Theisens kommende roman Molbohistorier, som handler om Kolindsund.

Kunsthal for Maritim Æstetik er støttet af Bikubenfonden i dette projekt. Kolindsund – fremtidsturist guide er derfor gratis og kan hentes på Museum Østjylland i Grenaa, på Syddjurs Bibliotek i Kolind+, i BMA – Maltfabrikken, ved udstillingsåbningen den 14. oktober og i øvrigt så længe lager haves. 

Åbning af udstillingen ‘Kolindsund – land, vand og by’ fredag den 14. oktober kl. 15 – 16.30 i Kolind+ /Syddjurs Bibliotek, Bugtrupvej 33, 8560 Kolind. Arrangementet er gratis.

Kommentarer