Samfund

Skills Danmark: 2025 skal være erhvervsuddannelsernes år

Skills stafetten for 8. klasser ved DM i Skills 2024. Foto: Lasse Lagoni

Erhvervsuddannelsernes år 2025 er et landsdækkende formidlingssamarbejde, der skal fremme børn og unges interesse for erhvervsfaglige kompetencer og dannelse gennem glæden ved at skabe selv, prøve selv, gøre selv og få egne erfaringer med at koble teori og praksis til at skabe nyt.

Formidlingssamarbejdet forankres i SkillsDenmark og er koblet til og inspireret af afholdelsen af EuroSkills i Danmark i 2025 – Europas største uddannelsesevent. Det skriver Skills Danmark i en pressemeddelelse.

Regeringen har sammen med Folketingets øvrige partier udnævnt 2025 til Erhvervsuddannelsernes år. Den vision skal forankres i den virkelighed og den hverdag, som børn, unge, virksomheder og arbejdsgivere oplever rundt omkring i Danmark.

Initiativet udspringer af et samarbejde mellem KL, Danmarks Lærerforening, Dansk Industri, 3F, Dansk Metal, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Astra, EuroSkills 2025 I/S, FH og DA til gavn for børn og unge i Danmark.

Viden og forståelse for Danmark som et producerende og skabende land er en del af vores grundlæggende dannelse, uanset om man pejler efter en af de 101 erhvervsuddannelser eller en videregående uddannelse, lyder det i pressemeddelelsen.

Målet er at igangsætte en pallette af initiativer og tilbud, som er relevante for børn og unge samt deres lærere på tværs af klassetrin i grundskolen samt øvrige relevante uddannelsesinstitutioner.

Det kan f.eks. være undervisningsmaterialer, partnerskaber mellem grundskoler og erhvervsskoler, nytænkning af brobygningsforløb, samarbejde om erhvervspraktik og virksomhedsbesøg, MiniSkills og mulighed for at besøge Euroskills2025 i Herning.

Det er afgørende, at initiativerne understøtter ambitionen om at udvikle en grundskole, der er mere praktisk orienteret, varieret og motiverende for alle børn og unge.

Der er afsat 2,5 millioner kroner i henholdsvi 2024 og 2025 til Erhvervsuddannelsernes år 2025. Der afsættes herudover 0,3 mio. kr. årligt i 2024 og 2025 til Special Skills. Endvidere planlægges det at søge om fondsstøtte.

– Der er mere end 100 erhvervsuddannelser at vælge imellem. Men mange kender kun de største. Derfor igangsætter vi nu Erhvervsuddannelsernes år, der skal oplyse unge om mulighederne med en faglært uddannelse. Vi vil udnytte, at europamesterskaberne i Skills afvikles i Herning i september 2025. Det er en helt unik mulighed for at præsentere de forskellige fag. Jeg er særligt glad for, at DI, fagbevægelsen og en lang række andre organisationer gerne vil samarbejde om projektet, siger Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Kommentarer