Kultur

Stort rygstød til Hornslet i Udvikling

Foto: Syddjurs Kommune.

Omkring 200 mennesker mødte op torsdag den 3. marts til arrangementet “Hornslet i Udvikling”, som foregik i hallen. Dagen var præget af stort engagement, spørgelyst og ideer.

Hvordan udvikler man en by – mens den vokser? Dét var i fokus i Hornslet Hallen den 3. marts, hvor Syddjurs Kommune inviterede til stort, offentligt arrangement om byens fremtid under overskriften “Hornslet i Udvikling”. Det er paraplyen, som samler en lang række projekter og indsatser i området, og torsdag kunne alle interesserede få mere at vide på de mange cafeer, som var opsat i hallen under disse overskrifter:

  • Hornslet i Udvikling
  • Hornslet Vest
  • Kulturgrunden
  • Skoleudvidelsen
  • Daginstitutioner
  • Mobilitet
  • Vand og klima

Kulturskolen, distrikulturskolen, Ung Syddjurs, distriktsrådet og Hornslet skolebestyrelse var også blandt de mange lokale aktører, som var en del af arrangementet.

Borgmester Michael Stegger Jensen bød velkommen. Han takkede Byrådet for et stort politisk fokus på området og opfordrede gæsterne til at byde aktivt ind:

“Hornslet har vokseværk. Mange nye borgere flytter hertil, og udviklingen skal ske sammen med dem, der bor her. Jeg ser meget frem til dialogen i dag. Tak for fremmødet og for, at I er aktive medspillere i arbejdet. Vi har brug for hinanden, og vi deler ønsket om et forsat Hornslet i udvikling”, sluttede borgmesteren, som i løbet af aftenen – ligesom de øvrige Byrådsmedlemmer, som var med – havde mange gode snakke med borgerne. 

Ønske: Mere byliv

Ved hjælp af flag, post-its, tegninger, klistermærker og spørgsmål tog gæsterne opfordringen til sig. De dykkede længere ned i emnerne sammen med repræsentanter fra kommune, organisationer og foreninger. Børnene lavede tegninger og malerier med deres ideer. Målet var tydeligt – og fælles: Hornslet skal udvikle sig i samspil med de borgere, som lever deres liv i byen og har holdninger, drømme og håb for områdets fremtid. 

Blandt de fremmødte var 34-årige Dennis Lundsby, som bor på Tingvej med sin kæreste og tre børn. Parret kommer fra hhv. Grenaa og Aarhus. Dennis er glad for Hornslets centrale placering, men drømmer om flere cafeer og mere plads til fodgængere og cyklister. Han oplevede sine interesser godt repræsenteret til arrangementet og opfordrede andre borgere til at fortælle, hvad de har på hjerte: 

“Det handler om at komme ud, være med og fortælle, hvad man gerne vil have. Ligesom vi gør i dag”. 

Nemt at sætte sit præg

Niels-Ulrik Teisner og Kirsten Andersen har boet i Hornslet i 5 år. De var med i hallen både af nysgerrighed og for at få svar på et spørgsmål om vejføring. De fik svar – og mere til: 

“Det gør det nemt at mødes, snakke med folk og sætte sit præg, når kommunen laver arrangementer som det her. Vi har blandt andet besøgt projektcafeen om Kulturgrunden, og det er virkelig spændende med de mange visioner for byen. Vi bruger selv byen meget, men der er brug for mere liv i bymidten, udeservering og specialforretninger. Ellers bliver Hornslet måske en soveby, hvor folk kører ind til Aarhus i stedet for”. 

Vi er alle i samme båd

Der blev serveret sandwich, vand, kaffe og kage i hallen. Hornslet Spejderne lavde bål og snobrød udenfor, og det lokale musikselskab Figaros sørgede for musikken. Kulturcentralens Birgitte Holt Nielsen havde endda komponeret en særlig Hornslet-sang til dagen, som både blev spillet som velkomst og i løbet af aftenen. 

Når det var tid til at rotere videre til en ny projektcafé, blev sangens omkvæd gentaget: 

“Hornslet – en by med ønsker og drømme. Lad os gå vid’re, før vores ben bli’r ømme. Letter vi snart? Sker der mon nog’t? Vi er alle i samme båd”.

Kl. 19.00 var arrangementet forbi og alle bådens passagerer gik fra borde. De mange input og ideer bliver nu en del af det videre udviklingsarbejde for Hornslet. 

Langsigtet indsats

Hornslet i Udvikling er en langsigtet indsats, som er igangsat af Syddjurs Kommune i 2021. Den sætter ramme og retning på den store, positive udvikling, som sker i området i disse år og skal være med til at sikre, at væksten sker i samarbejde med byens borgere og øvrige lokale aktører, samt at nye projekter styrker Hornslet som en attraktiv by for bosætning, handel og fritid.

Lokale ambassadører

I udviklingen af Hornslet har Syddjurs Kommune brug for byens lokale stemmer til at sikre, at udviklingen skabes i samarbejde med dem, som bor i byen. Derfor har Syddjurs Kommune i december 2021 nedsat en Ambassadørkreds med 25 særligt udvalgte aktører med relation til byen, som skal bidrage med at komme med input til udviklingsarbejdet.

Læs mere på syddjurs.dk/hornslet, hvor du også kan give din mening til kende og indsende ideer. 

Kommentarer