Samfund

Sundhedskrisestaben har en nøglerolle i kommunens Coronaindsats

Sundhedskrisestaben i værnemiddeldepotet: Mette Damgaard Poulsen, Lene Vestager, Malene Lund Thomsen og Kirstine Segall. Foto: Syddjurs Kommune

Syddjurs Kommune etablererede fra Coronapandemiens start en Sundhedsskrisestab for at sikre en stabil og sikker håndtering af værnemidler, opdatering af retningslinjer og rådgivning ved smitteudbrud. De fire medarbejdere i sundhedskrisestaben udgør i dag en nøglerolle i kommunens håndtering af Corona.

Rigtig mange medarbejdere i Syddjurs Kommune har gjort en stor indsats for at sikre god drift og overholdelse af de mange nye retningslinjer under Corona pandemien. Det gælder både medarbejdere i folkeskoler og dagtilbud, plejepersonale, rengøringsmedarbejdere og mange andre. En særlig gruppe har dog været mere i ilden end de fleste og det er kommunens sundhedskrisestab.

Den lille gruppe af medarbejdere i sundhedskrisestaben har siden pandemien startede haft en helt central rolle i at sikre håndteringen af smitten i kommunen. De har stået for organisering og fordeling af værnemidler, systematisering og opdatering af retningslinjer og ikke mindst rådgivning ved lokale smitteudbrud.

Hverdagen for de nu fire medarbejdere har derfor været både lang og omskiftelig over en lang periode. Sundhedskrisestaben har stillet op, også uden for normal arbejdstid, når en skole, et plejehjem eller en institution som Marie Magdalene er blevet ramt af smitten. Her har de i dialog med institutionens ledere, de nationale myndigheder og kommunens øverste beredskab sikret, at de lokale kriser er blevet håndteret på bedste vis. Desuden har de løbende håndteret en stor mængde spørgsmål om alt lige fra brug af mundbind, selvisolation, hygiejneregler og meget mere.

Konstitueret kommunaldirektør og leder af kommunes kriseberedskab Poul Møller udtaler om sundhedskrisestaben:

– Det har vist sig at være en rigtig god løsning med en lille ekspertgruppe, der hele tiden er opdateret på de seneste nationale udmeldinger. De har styr på retningslinjerne og evner at omsætte det til regler, som vores medarbejdere kan forholde sig til. Samtidig har de været tilgængelige når krisen opstår på en skole eller anden institution. Som tiden er gået, har de opnået både viden og erfaring med at håndtere smitteudbrud. Det har været guld værd med de fire dygtige medarbejdere i sundhedskrisestaben og de skal have stor ros for deres ildhu og fleksibilitet. Jeg forventer, at ordningen fortsætter det næste halve år.

Den overordnede koordinering af beredskabet i Syddjurs Kommune varetages af kommunens kriseberedskab. Kriseberedskabet har siden pandemiens start mødtes en til flere gange om ugen for at koordinere håndtering af de konkrete hændelser, overholdelse af retningslinjer på fagområderne og den samlede kommunikation om Corona.

I det kommunale kriseberedskab inddrages også information fra det regionale beredskab og fra det regionale sundhedssamarbejde med både sygehusvæsenet og andre kommuner.

Kommentarer